fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:12:49
четвъртък | 26.05.2022 | 04:12:49
16.7 C
София

Великденската добавка за пенсионерите от 70 лева ще се изплаща от 15 април

Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за април ще се извърши в периода между 7 април и 20 април

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Допълнителната сума в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери, ще се изплаща от 15 април. Това съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ).

Тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери. Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за април т.г. ще се извърши в периода между 7 април и 20 април.

Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителни плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите:  добавка от 60 лв., отпусната с постановление на Министерския съвет, с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка, добила популярност като “ковид добавка” – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в еднакъв размер; разликата между дохода от пенсии през януари 2022 г. и дохода от пенсии от декември 2021 г., с включените в него “ковид добавки”. Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер, в случай че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 г., заедно с добавките и компенсациите, включително и с ковид добавката от 60 лева, се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с изплащаната ковид добавка от 120 лева. Така изчислената разлика, която се отнася за април 2022 г., ще бъде изплатена заедно с пенсиите за месеца.

От 1 април 2022 г. хората с право на социална пенсия за инвалидност ще получават нови размери на своите пенсии. Размерът на инвалидната социална пенсия за лицата от всяка група се изчислява в съответен процент от размера на социалната пенсия за старост, както следва:  за хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 100 на сто с определена необходимост от чужда помощ  – 272,00 лв.; за хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто до 100 на сто, като тук попадат и хората със 100 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане без определена необходимост от чужда помощ – 238,00 лв.; за хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 на сто до 90 на сто, вкл. – 221,00 лв.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 април 2022 г.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук