4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 12:26:19
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 12:26:19

Възстановиха паметната плоча на писателя Константин Константинов

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Възстановиха паметната плоча на изтъкнатия български писател, есеист и преводач Константин Константинов (1890-1970). Това съобщиха организаторите от Фондация “Прочети София”. Всичко започна от ул. „Хан Аспарух“ 67, където дошлите тръгнаха по краткия Литературен маршрут, посветен на творчеството му.

Маршрутът, воден от литературния историк проф. Михаил Неделчев и Катя Зографова, продължи към ул. „Иван Шишман“ 53, където е живял писателят и неговата сестра – художничката Донка Константинова. Именно на този адрес Фондация „Прочети София“ възстанови изчезналата преди години паметната плоча на двамата творци. Поставянето на новата плоча уважиха директорът на фондацията Тодора Радева и кметът на Район „Средец“ Трайчо Трайков.

На снимката: Литературният историк проф. Михаил Неделчев, “Литературни маршрути”

Литературният маршрут завърши в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“, където се четоха текстове на Константин Константинов. Специално от Виена за събитието пристигнаха музикантите и внуци на Панчо Владигеров – братя Владигерови.

Да създава места на паметта, свързани с литературната история в столицата, е една от основните каузи на фондация „Прочети София“. Освен поредицата “Литературни маршрути”, които Фондацията архивира и скоро ще бъдат достъпни в сайта на Литературните маршрути, миналата година тя възстанови и паметната плоча на Николай Лилиев.

Кой е Константин Константинов?

Константин Константинов е роден в Сливен. Той е сред най-важните фигури в българския културен живот през първата половина на XX век. Завършил право в Софийския университет, той работи като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат. Директор на Радио „София“, председател на Съюза на българските писатели и на Института за преводна литература. Редактор е на сп. „Изкуство” и е носител на наградата „Добри Чинтулов“. Сътрудничи на списанията „Българска сбирка”, „Съвременна мисъл”, „Златорог”, „Изкуство и критика“ и др.Заедно с Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов издава сп. „Звено” (1914). Сред най-известните му творби са сборниците с разкази „Към близкия”, „Любов”, „Трета класа”, „Ден по ден”, „Седем часът заранта”, романите „Кръв” и „Сърцето в картонената кутия” (в съавторство със Св. Минков), пътеписите „По земята” и „Нашата земя хубава!”, мемоарна книга „Път през годините”, есеистичните сборници „Върхове” и „Празници”.

На снимката: Константин Константинов, Wikipedia

Автор е и на произведения за деца. Константин Константинов е превеждан от руски и френски език. Негови произведения са издавани на английски, немски, испански, италиански, словенски, сръбски, японски.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук