30.11.2022 | сряда | 02:37

„Възраждане“ покани световно признати експерти да направят анализ за ползите и рисковете от въвеждане на еврото в България

Публикувано:

Сподели поста:

От „Възраждане“ призоваха експерти и общественици на публичен дебат за въвеждането на еврото в България. Българският лев не може да бъде премахнат под масата, подчертаха от партията на Костадин Костадинов.
На пресконференция в БТА – София Костадинов заяви, че влизането на България в еврозоната ще унищожи държавата, тя ще фалира и ще ни вкарат в дългова спирала, което ще ни довърши като народ и държава. „Еврото потъва със скоростта на котва, хвърлена във водата“, отсече той.

Когато от „Възраждане“ са оборвали клишетата и лъжите за еврото, са били обвинявани като „безумци“ от „случайно преминаващия в политиката Кирил Петков“. Затова от политическата организация са решили да изкарат разговора извън България и да се допитат до световни авторитети, чиито мнения са признати от всички – включително тези, които харесват, и тези, които не харесват еврото и еврозоната, обясни Костадинов.

От „Възраждане“ са се свързали със световноизвестния икономист проф. Стив Ханке, който е приел да изготви за България напълно безплатно анализ за ползите и рисковете от въвеждането на еврото у нас. Ако проф. Ханке не бъде поканен от държавата, за да направи анализ, тогава ние от парламента ще се обърнем към него, за да призовем за помощ. България и нашият народ имат нужда от помощ, подчерта Костадинов.

Ако „Възраждане“ управлява и спечелят изборите на 2 октомври първото нещо, което ще направят, е да хвърлят „Плана за въвеждането на еврото“ в кошчето за боклук, където му е мястото.

Подмяната на българския лев с еврото не трябва да става под масата, настоя от своя страна секретарят на структурата на „Възраждане“ в София Деян Николов. „Възраждане“ очаква широк обществен дебат с участието на всички експерти, които смятат, че България трябва да влезе в еврозоната, и такива, които смятат че трябва да запазим българския лев, за да се види от обществото какви са ползите и какви са рисковете от това. Рисковете, особено в този момент България да влезе в Еврозоната, са прекалено големи, предупреди Николов.

Рисковете от приемането на еврото са много, но основният е загубата на суверенитет. В момента държавата трудно намира кой да финансира държавен дълг, което ни предпазва от неразумна фискална политика, но влизането в еврозоната ще отвори вратата за Европейската Централна банка (ЕЦБ) да финансира дефицит в бюджета, каквато практика има с Италия, Гърция и други страни. Ако започнем да теглим по 10-12 млрд. на година за текущи разходи в бюджета, България ще дължи около 100 млрд. лв. само след 6-7 години, с което ще се поробят бъдещите поколения и няма да имат право на собствена монетарна и фискална политика, предупреди Николов.

Никой не казва, че ако влезем в еврозоната, влизаме и в европейския механизъм за стабилност, в който ще трябва да внесем нашият солидарен дял от няколко милиарда в продължение на 7-8 години. Този фонд финансира държавите с най-голям дълг спрямо БВП като Италия и Гърция. Парадоксално, ще се окаже, че най-бедната държава в Европейския съюз ще финансира закъсалите икономики на много по-богати държави, посочи Николов.

При евентуално влизане на България в клуба на богатите не е ясно какво ще се случи с валутния курс и цялостното превалутиране. Голяма част от спестяванията на българите ще бъдат обезценени, ако не защитим интереса на хората по време на преговорите с Европейската централна банка (ЕЦБ). Тук е важно да се отбележи, че правителство на ГЕРБ в края на своя мандат 2020 година внесе поправка в закона за БНБ, с която отмени ролята на парламента в определянето на този курс и сега неговото договаряне ще бъде изцяло в ръцете на министъра на финансите и управителя на БНБ, което има реален риск да не успеят да защитят българските интереси и курса за превалутиране да бъде договорен в ущърб на българските граждани и бизнес, изтъкна Деян Николов.

Поканата към международните експерти е първата инициатива от кампанията на „Възраждане“ за запазване на българския лев, в която те привличат световно признати икономисти да помагнат с опита си на България.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...