fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 19:36

Търсят възможност АЕЦ “Козлодуй” да работи с американско гориво

Централата е изцяло зависима от руския внос

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Обсъдиха се възможностите АЕЦ “Козлодуй” да работи с американско, а не само с руско гориво. Премиерът в оставка Кирил Петков проведе среща с ръководството на електроцентралата и с представители на компанията “Уестингхаус”. Акцент в срещата бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. В момента централата е изцяло зависима от руския внос.

Целта на кабинета в оставка е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от “Уестингхаус”. Премиерът заяви, че се надява да се изясни кои са трудностите, попречили за финалното реализиране на проекта, подписан в началото на 2021 г.

В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

Снимка: Министерски съвет

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната ни сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии и с алтернативен доставчик в лицето на “Уестингхаус”, и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът беше категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

“Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация”, каза той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img