fbpx
18.5 C
София
12 август 2022 | петък | 11:38

Във Великобритания очакват екстремни жеги

Британската метеорологична служба издаде първото в историята си предупреждение "червен код" за горещини

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Британската метеорологична служба издаде първото в историята си предупреждение “червен код” за екстремни горещини, като заяви, че очакваните рекордни температури в началото на следващата седмица ще изложат дори здрави хора на риск от сериозни болести и смърт, предаде АП.

Предупреждението се отнася за понеделник и вторник, когато термометрите на Острова за първи път може да покажат 40 градуса по Целзий. Най-високата температура, измерена някога във Великобритания, е 38,7 градуса – рекорд, датиращ от 2019 г.

“Надявахме се, че няма да стигнем до тази ситуация, но за първи път в историята прогнозираме по-високи температури от 40 градуса по Целзий във Великобритания”, каза Никос Кристидис от националната метеорологична служба. “В проведено наскоро проучване установихме, че вероятността от изключително горещи дни във Великобритания се увеличава и ще продължи да нараства през този век, като се очаква най-високите температури да бъдат измерени в югоизточната част на Англия”, добави той.

Британската Агенция за здравна сигурност повиши равнището на тревога до най-високото ниво, предупреждавайки за “национална извънредна ситуация”. “При това положение болести и смърт може да настъпят и сред здравите хора, а не само сред високорисковите групи”, предупреди тя.

Училища във Великобритания обмислят възможността да останат затворени в понеделник и вторник, съобщи ДПА.

Алън Роу, главен учител в гимназия, каза, че усещането в класните стаи става много некомфортно, когато температурите достигнат около 25 градуса, а през първите два дни на следващата седмица се очаква термометрите да покажат до 40 градуса, пише БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img