fbpx
More

  Василев: Голяма част от антикризисните мерки бяха подкрепени от синдикати и работодатели

  След Националния съвет за тристранно сътрудничество

  „Голяма част от мерките бяха подкрепени и от работодателите, и от синдикати”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг в МС. 

  Преди това партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъдиха  предложените от правителството антикризисни мерки. Синдикати, работодатели и правителство обсъдиха пакета, който трябва да влезе в сила с актуализацията на бюджета от 1 юли.

  Сред мерките са компенсации от 25 ст. за литър гориво за потребителите, намаляване на ДДС на парното от 20 на 9 процента, както и нулево ДДС за хляба. На съвета е обсъдена и новата формула за пенсиите, предаде NOVA.

  От КНСБ заявиха, че подкрепят част от мерките, а към друга част от тях са резервирани по отношение на крайния ефект. „Според нас ефектът за бюджета би могъл да е и повече на фона на очакваните приходи и по-високия БВП заради инфлацията. Според нас няма мерки в подкрепа на домакинствата и техните доходи”, заяви Любослав Костов от КНСБ. „Настояваме минималната заплата да стане на 760 лева, за ръст на доходите в бюджетната сфера”, каза Костов.  

  Според него няма да има ефект от нулевото ДДС на цената на хляба. „Настояваме за общ спад на ДДС на 15%”, заяви Костов.

  „Не сме против почти 1,5 милиарда българското правителство да похарчи в подкрепа на адекватността на пенсиите. Но има и неща, които ни притесняват. Не приемаме за разумна крачка вкарването на антиCOVID добавките в основния размер на пенсията”, заявиха още от синдиката. „Трябва да се обсъди и въпросът с новите пенсионери, които няма да ги получават”, казаха още от синдиката.