fbpx
More

  Василев: Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9%

  Догодина предстои страната ни да извърши плащания по държавния дълг

  Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9 %, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след консултации с коалиционните партньори в министерството.

  Брутният вътрешен продукт ще отбележи ръст от 2,9 на сто.

  Тъй като догодина предстои страната ни да извърши плащания по държавния дълг между 2,5 млрд. лева и 3 млрд. лева, дълговият лимит за тази година ще бъде увеличен с тази сума до около 10 милиарда лева.

  Финансовият министър също така посочи, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1,645 млрд. лева, предаде БНР.

  “Имаме допълнителни приходи от 2,175 млрд. лева, като те ще бъдат намалени с данъчните ефекти – намалени ДДС ставки и акцизи – така че нетно приходите се увеличават с 1,645 млрд. лева, срещу които има планирани допълнителни разходи, основно свързани с антикризисните мерки”, отбеляза Василев.

  Според него бюджетният дефицит ще остане на ниво 4,1% от брутния вътрешен продукт, както се запазва салдото.

  Предложенията на антикризисните мерки са от 1-ви юли да влязат в сила мерките на правителството за справяне с кризата. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.