fbpx
29 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 18:31

Васил Симов пред newsONE: Цените се вдигат от търговците, но държавата реагира бавно (ВИДЕО)

Няма обективни причини, които да мотивират свръхцени, категоричен е директорът на ССБ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

И при житото, и при горивата цените се саморегулират от пазара. Няма причина един търговец да продава евтино, ако може да продава на по-висока цена – това заяви в Коментарната рубрика на NewsONE TV главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов. Той допълни, че това са нормалните пазарни отношения –  когато има високо търсене, цените се вдигат, защото търговците искат да печелят. Световните пазари са тези, които влияят колко ще струват стоките, в това число житото, фуража, горивата.  Но в момента, въпреки лекото повишаване на цените на зърното и петрола в световен мащаб, на практика няма основание да се спекулира със свръхцени, става ясно от анализа на Симов.

Когато има скок в цените,  би следвало да се намеси държавата чрез своите регулаторни органи това повишаване да не е шоково за хората, каза още икономистът, като направи изричното уточнение, че това трябва да става бързо и навреме, за да има смисъл. В противен случай  закъснялата реакция е безполезна за обществото.

Васил Симов посочи и втория лост, чрез който пазарът се саморегулира – търсенето. Когато търсенето спадне, спада и цената, каза директорът на ССБ и припомни как се разви казусът с драстичното повишаване на цената на олиото наскоро, когато само за броени дни то стана двойно по-скъпо. Скоро обаче, поради намалялото търсене, цените се върнаха на предишните си нива, добави още той.

Разбира се, политическата ситуация и усложнената международна обстановка също влияят на икономическите процеси, но не толкова, колкото хората си мислят, каза още финансовият наблюдател. България се очертава да има много добра житна реколта и криза  със зърното няма да има. Държавата обаче не е отпуснала нужния милиард, за да подсигури закупуването на прясно зърно за резерв. Така, в очакване на държавната поръчка, цената на зърното се вдигна, но след като стана ясно, че такава поръчка няма да има, тя  се успокои на по-ниски нива, допълни той.

Симов коментира, че войната в Украйна затрудни доставката на жито оттам по море, но износът се саморегулира чрез превоз с камиони. Русия  също продължава да изнася големи количества жито, както и петрол.

На световните борси има леко повишаване и на петрола, но не това е причината за високата цена на дребно на горивата, категоричен е Симов, като изрази съмнение, че би могло да има картел. Търговците на горива са в дива конкуренция и не могат да се понасят, камо ли да седнат и да се договарят за цени, беше категоричен директорът на ССБ.

Още подробности от анализа, както и каква прогноза направи Васил Симов за цените на суровините през септември – гледайте в Коментарната рубрика на NewsONE TV с водещ Владимир Таков.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img