fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:07:05
петък | 27.05.2022 | 03:07:05
17.8 C
София

Вашингтон поиска конфискация на товара на руския танкер задържан в Гърция

Има съмнения, че петролът е от Иран, а компанията, която ще има печалба от продажбата му, е в „черния списък“ на САЩ за финансиране на терористична дейност

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

САЩ са поискали Гърция да конфискува товара в задържания миналия месец руски петролен танкер и да разследва произхода на горивото, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Корабът беше задържан на 14 април във връзка с наложените от Европейския съюз санкции на Русия заради нахлуването й в Украйна, но информацията за задържането му беше разпространена на 19 април. 

Танкерът плава под флага на Русия с 19 руски моряци на борда. Плавателният съд е тръгнал от Мармарис, Турция, като целта е била да прехвърли товара си на друг кораб южно от Каламата, Гърция. По време на придвижването си към гръцкия бряг корабът „Лана“ е получил техническа повреда и с помощта на влекач е изтеглен в района на остров Евбея. Там той е задържан от гръцките власти с решение на гръцката Служба за борба с прането на пари с довода, че компанията собственик на танкера е свързана с Кремъл и е включена в списъка на санкционираните от ЕС. 

До средата на март петролният танкер е собственост на Промсвязбанк (Promsvyazbank) и плава под името „Пегас“. Банката в била включена в списъка на санкционираните компании по инициатива на САЩ. Според съобщение на американското финансово министерство банката финансира руската отбранителна промишленост и отпуска кредити на лица от руските въоръжени сили. 

На 17 март корабът е бил прехвърлен на компанията „Трансморфлот“ (Transmorflot), която не е част от списъка със санкционираните компании и е преименуван на „Лана“. 

В началото на март банката прехвърля на същата компания други два танкера, отбелязва още изданието. 

Променената собственост е причина корабът да бъде освободен от гръцките власти. И до момента обаче той се намира в района на егейския остров Евбея. 

Случаят се усложнява още повече след искане от страна на Вашингтон за конфискуване на товара на танкера и разследване на произхода на превозваното гориво. 

Има съмнения, че петролът е от Иран, а компанията, която ще има печалба от продажбата му, е в „черния списък“ на САЩ за финансиране на терористична дейност, допълва вестникът. Според информацията първоначалният план е предвиждал горивото от „Лана“ да бъде натоварено на друг руски кораб, който да отпътува за Мексико.  

Два независими източници, близки до разследването, са заявили пред „Катимерини“, че случаят е поет от гръцката прокуратура.      

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук