27.01.2023 | петък | 12:36

ВАС върна за ново разглеждане делото за събарянето на оранжерията в парка „Росенец“

Публикувано:

Сподели поста:

Върховният административен съд (ВАС) върна делото за събарянето на оранжерията в парка „Росенец“ за ново разглеждане от друг състав на Административен съд – Бургас.

Причината е, че има неизяснени фактически обстоятелства относно най-важното обстоятелство – обема на разпоредения за премахване обект. Установено е, че има разминаване в квадратурата на оранжерията и наличния в имота обект, проведено от съдебно-техническата експертиза.

Делото беше образувано през 2021 г. по жалба на дружеството „Хермес солар“ ООД против решението на административния съд в Бургас, с което беше потвърдена заповед на заместник-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас за събаряне на оранжерията, пише БНТ.

Върховните магистрати приемат, че има съществени пропуски при точното индивидуализиране на постройката. В заповедта на събаряне тя е описана като 400 кв. метра, а при експертизата впоследствие станало ясно, че тя е над 900 кв. м. По тези обстоятелства не става ясно коя точно част от нея трябва да бъде съборена.

Според магистратите първоинстанционният съд е бил длъжен да изследва въпросите, касаещи предмета на премахване, в изпълнение на задължението му да съдейства за установяване на обективната истина.

Именно безспорните фактическите констатации на една допълнителна техническа експертиза биха обусловили и правния извод на съда за надлежна индивидуализацията в заповедта за премахване, както и правна обоснованост на извода на първоинстанционния съд за законосъобразност на оспорената заповед“, се отбелязва в решението на ВАС.

Върховните магистрати приемат в мотивите си по делото, че не е изяснена и годината на построяване на обекта, която е от съществено значение за приложимостта на режима на търпимост. С оглед на това Административен съд – Бургас е следвало да установи и действителната година на изграждане на обекта. За това е допустимо събирането на само на писмени и гласни доказателства, но и на допускането и приемането на съдебно-техническа експертиза.

Посочените нарушения на съдопроизводствените правила са съществени и са пречка пред касационната инстанция да се произнесе по съществото на спора.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...