fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 07:35

ВАС реши: Без двойно броене на резултатите от изборите

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът от машините

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, с което беше въведено задължението – след края на изборния ден на 14 ноември във всички Секционни избирателни комисии, в които има машинно гласуване, да се броят контролните разписки, а данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

Административното дело беше образувано по жалби на “Изправи се БГ! Ние идваме!”, “Продължаваме промяната”, “Демократична България – Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов.

“Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите”, пише в мотивите на съда.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Решението е окончателно.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here