27.01.2023 | петък | 12:53

ВАС: Разрешителното за строеж на Алепу е нищожно

Публикувано:

Сподели поста:

Върховният административен съд (ВАС) определи решението за строеж на курортен комплекс в защитената местност Алепу като нищожно. Магистратите приемат изводите на първоинстанционния съд, че инвестиционните проекти, на базата на които е издадено разрешително за строеж, са дадени на юридическо лице, което не може да бъде определено като възложител.

Инвестиционните проекти са дадени на “ГБС-турс” ЕАД, а не на титуляра на разрешението за строеж – “Алепу вилидж” АД, което Темида счита за неправилно. Съдът припомня, че последната фирма вече е получавала разрешение за строеж през 2018г., но само и единствено за “укрепване на свлачище”.

Първоначално строежът беше обявен като укрепително съоръжение срещу свлачище, но впоследствие започна да придобива форма на хотелски комплекс. Проектантът на инфраструктурата пък се оказа съпруг на бившия външен министър Екатерина Захариева. Той и инвеститорът от “Главболгарстрой” признаха, че крайната цел на строителните дейности е била изграждането на курортен комплекс.

Междувременно инвеститорът се отказа от проекта, а прокуратурата започна да разследва действията на главния архитект на Созопол за нарушаване на професионалните му задължения.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...