2.12.2022 | петък | 02:48

ВАС иска от КС да отмени разпоредба, свързана с отчуждаване на имоти в София

Публикувано:

Сподели поста:

Върховният административен съд внася в Конституционния съд искане за отмяна на разпоредбата, свързана със сроковете за отчуждаване на имоти за изграждане на обекти – публична общинска или публична държавна собственост на територията на Столичната община, съобщават от съда.

Става дума за параграф 23 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, приет през 2018 г.

Според върховните магистрати е налице несъответствие между тази разпоредба и текстове от Конституцията, в които се прокламират принципите на правовата държава и неприкосновеността на частната собственост.

Сроковете по отношение на подробните устройствени планове, са между 5 и 15 г., в зависимост от вида на обектите, и започват да текат от 28 януари 2007 г., когато е влязъл в сила ЗУЗСО.

По отношение на подробните устройствени планове, влезли в сила този срок, се прилагат правилата на Закона за устройство на територията, който предвижда значително по-кратки срокове – съответно 5 и 10 години за различните видове обекти публична общинска или държавна собственост.

Върховните магистрати приемат, че нормата създава неравнопоставеност за собствениците на имоти, предназначени за отчуждаване с устройствени планове, приети преди и след влизането в сила на ЗУЗСО.

Времевият период за започване на отчуждителни процедури за имоти в Столична община е определен по различен начин за заварените устройствени планове, и за имотите, предвидени за отчуждаване с устройствени планове, влезли в сила след влизането в сила на ЗУЗСО.

Освен това, с въвеждането на параграф 23 през 2018 г., в разрез с действащото правило на Закона за устройство на територията, началният момент за започване на отчуждителни процедури да е влизането в сила на подробен устройствен план, се въвежда нов начален момент за започване на отчуждителните процедури, а именно – влизането в сила на ЗУЗСО.

По този начин не се зачита вече изтеклия период от време от одобряването на заварените подробни устройствени планове до влизането на този закон в сила. Това създава различен от посочения в Закона за устройство на територията режим за собствениците на засегнатите от предстоящо отчуждаване имоти.

Магистратите приемат, че на територията на цялата страна следа да важат едни и същи критерии, уредени в общия Закон за устройство на територията.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху