fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:23:08
петък | 27.05.2022 | 19:23:08
28.8 C
София

Варненското съкровище блесна в парламента

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Изложбата „50 години Златна Варна“ беше открита днес в Народното събрание. Откриването му при случаен изкоп преди 50 години от багериста Райчо Маринов дава начало на последвалите археологически проучвания на Варненския халколитен некропол (средата на V хилядолетие  пр.Христа ), което обръща представите за древните общества и хвърля светлина върху най-древната европейска протоцивилизация, наречена „Култура Варна“( 4600-4300 г.пр. Хр.).

В изложбата са представени реплики и фотоси на находките от некропола.  Събитието е с подкрепата на Община Варна и Регионален Исторически музей – Варна. Изложбата, която ще остане до 24 май в парламента, беше открита от председателя на НС Никола Минчев.

На официалното откриване присъстваха депутати от всички парламентарни групи, представители на национални и чужди културни институти и на туристическия бизнес.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук