fbpx
More

  Ваня Кастрева: Протестиращите на 18 май да са толерантни заради матурата

  Над 9000 зрелостници трябва да се придвижат безпроблемно, каза началникът на Регионалния инспекторат по образование - София

  Началникът на Регионалния инспекторат по образование – София Ваня Кастрева призова протестиращите на 18 май да се съобразят със задължителната матура по български и литература след 12 клас. Изпитът започва в 8.30 часа. В 8.00 часа е обявеният час за националните протести на превозвачите, като в София се очаква да бъде блокиран градският транспорт, а в страната да бъдат спрени междуградските автобуси.

  “Надявам се това да бъде един ден на толерантността и всички да проявят разбиране, толерантност и отговорност, за това, че датите на матурата бяха обявени още преди началото на учебната година. Това е ден, в който нашите зрелостници, ще направят първата крачка за следваща професионална реализация. Това е изключително важен и отговорен ден.

  Силно се надявам, че няма да има проблеми с придвижването на нашите над 9000 зрелостници, които ще се явят на матурата по български език и литература. Ангажирани са поне 2000 служебни лица – квестори, училищни комисии и други екипи. Денят е важен и отговорен и вярвам, че всички ще проявим разбиране”, каза в ефира на БНТ Кастрева.

  За матурата по български и и литература в столицата има подадени 9200 заявления. За втората матура – 9100.