fbpx
More

  МВнР: Приемаме информацията за унищожаването на български военни гробища в РСМ много сериозно

  "Работим активно за изясняването на ситуацията", обявиха от пресцентъра на МВнР

  Българското външно министерство излезе с  официална позиция относно изнесената информация, че костите на наши войници, разположени в два масови гроба на територията на Република Северна Македония, са изринати заради строителството на магистрала край Кавадарци.

  „Информацията, подадена ни от Фондация “Македония”, се приема много сериозно и Министерството на външните работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности, обясняват от МВнР.

  По-рано през деня стана ясно, че председателят на Фондация “Македония” Виктор Стоянов подготвя писмо до ООН, България и северномакедонските власти във връзка със случилото се. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов осъди остро поругаването на български гробове и поиска външното ни министерство да привика северномакедонския посланик за обяснение.

  От МВнР обясняват, че държавата провежда от години политика по издирване и възстановяване на българските военни гробища и паметници в Република Северна Македония, но повечето от тях се намират в окаяно състояние заради провежданата в миналото политика на дебългаризация.

  „Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание“, припомнят от външното ни ведомство.