5.12.2022 | понеделник | 19:31

Външно министерство евакуира последния българин от Афганистан

Публикувано:

Сподели поста:

Министерството на външните работи съобщи, че последният българин на територията на Афганистан е бил евакуиран успешно. Това е станало възможно след добре координирани действия между дирекциите на Централното управление на ведомството и посолството ни в Техеран.

МВнР остава в готовност да оказва съдействие на изпаднали в беда наши сънародници в чужбина. Сигнали и молби за съдействие при извънредни ситуации на български граждани се приемат денонощно на телефоните на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; oперативен дежурен: +359 893 339 616, на електронна поща crisis@mfa.bg, както и на телефоните и електронната поща на дипломатическите ни представителства, съобщават от МВнР.

Вчера, изпълняващият длъжността заместник-ръководител на временния кабинет в Кабул Абдул Салам Ханафи участва в среща от т.нар. „Московски формат“ в руската столица. На нея Ханафи поиска още веднъж международната общност да признае правителството на талибаните, тъй като по неговите думи в момента „за първи път от 40 години е постигната политическа структура с ясна йерархия и единно военно командване“ в страната. Представителят на талибаните поиска още САЩ да размразят резервите на Централната банка на Афганистан, които са в размер на около 9.4 милиарда долара. Ден преди срещата в Москва, външният министър от правителството на талибаните пък посети Турция, където обяви, че Анкара би могла да участва с ценни инвестиции, които да подпомогнат икономическото възстановяване на Афганистан.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...