fbpx
More

    Външно министерство евакуира последния българин от Афганистан

    "Той е на безопасно място на път за България", допълват от МВнР

    Министерството на външните работи съобщи, че последният българин на територията на Афганистан е бил евакуиран успешно. Това е станало възможно след добре координирани действия между дирекциите на Централното управление на ведомството и посолството ни в Техеран.

    МВнР остава в готовност да оказва съдействие на изпаднали в беда наши сънародници в чужбина. Сигнали и молби за съдействие при извънредни ситуации на български граждани се приемат денонощно на телефоните на Дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; oперативен дежурен: +359 893 339 616, на електронна поща crisis@mfa.bg, както и на телефоните и електронната поща на дипломатическите ни представителства, съобщават от МВнР.

    Вчера, изпълняващият длъжността заместник-ръководител на временния кабинет в Кабул Абдул Салам Ханафи участва в среща от т.нар. “Московски формат” в руската столица. На нея Ханафи поиска още веднъж международната общност да признае правителството на талибаните, тъй като по неговите думи в момента “за първи път от 40 години е постигната политическа структура с ясна йерархия и единно военно командване” в страната. Представителят на талибаните поиска още САЩ да размразят резервите на Централната банка на Афганистан, които са в размер на около 9.4 милиарда долара. Ден преди срещата в Москва, външният министър от правителството на талибаните пък посети Турция, където обяви, че Анкара би могла да участва с ценни инвестиции, които да подпомогнат икономическото възстановяване на Афганистан.