5.12.2022 | понеделник | 02:52

Външният министър на РСМ е обнадежден за решаването на спора със София

Публикувано:

Сподели поста:

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи вижда възможности българската държава да промени позицията си за приемането на страната му в Европейския съюз. Османи коментира пред NOVA, че е обнадежден от сигналите, които изпращат „Продължаваме промяната“ и потенциалните им коалиционни партньори.

„Посланията, които изпращат партиите, които могат да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм“, каза той.

Османи отрече конспиративните теории, че инцидентът на автомагистрала „Струма“ е инсцениран, за да мотивира София да даде зелена светлина на Скопие за ЕС. Той изтъкна, че комуникацията между двете държави никога не е била прекъсвана, дори с оглед на факта, че през последнатага година в България са проведени три пъти избори и кабинет все още не е сформиран.

„Разменихме ноти, документи, позиции, мнения и така ще продължим и занапред. Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институции, за да може да завършим този спор, който държи като заложник не само нашата европейска перспектива, но и целия регион. Заложник е и приятелството между нашите две държави“, коментира македонският външен министър.

Османи допълни, че е в интерес на двете страни, Балканите и Брюксел решението на въпроса да стане възможно най-бързо.

„Този въпрос трови ненужно двустранните ни отношения“, изтъкна той.

Има голяма вероятност днес да стане ясно, дали България е готова да направи отстъпки в спора с РСМ, тъй като коалиционните преговори за събота предвиждат отварянето на глава „международни отношения“. До момента София е непреклонна в исканията си за удовлетворяване на конкретни условия от страна на Скопие, за да бъде вдигнато ветото за започване на присъединителни преговори между югозападната ни съседка и ЕС.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...