fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:43:59
петък | 20.05.2022 | 07:43:59
5.7 C
София

Външният министър на Северна Македония: Искаме решение за ЕС до края на януари 2022 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Незабавни разговори между България и Северна Македония и решение за ЕС до края на януари. За това настоява външният министър на РСМ Буяр Османи.

Той каза, че се надява страната ни да направи обратен завой по отношение на преговорите за членство на западната ни съседка, но уточни, че 6-месечния срок, поставен от премиера Кирил Петков, е прекалено дълъг.

“Защото Република Северна Македония прекалено дълго чака този процес, а авторитетът на Европейския съюз в този регион е изправен пред сериозно предизвикателство. Можем да седнем още утре, да продължим с разговорите и още през месец януари да има решение”, обяви Османи в специално интервю за NOVA.

Изборите в България и двете служебни правителства не са спомогнали за преодоляване на различията и за вдигане на ветото от наша страна, коментира той.

“Фактът, че има политическа власт в България вече ни дава надежда, че две легитимни власти могат да седнат и да говорят по всички въпроси. Първите послания дават оптимизъм, защото точно това казвахме самите ние – трябва да има всеобхватен подход. Историята – да, важна е, но ние всеки ден правим история, създаваме история. Мисля, че този нов подход с включването на настоящето и бъдещето за нас е важно послание”, посочи Османи.

РСМ няма да се меси във вътрешното устройство на Република България по отношение на начина на организацията на нейните граждани, заяви външният министър на РСМ .

“Нашата позиция е, че това е въпрос, който самата България ще решава как да се организира. По отношение на останалите въпроси – за речта на омразата, за работата на историческата комисия, вписването на българите в Конституцията на РСМ, въпросът за реабилитацията на жертвите от комунизма, за краткото и дългото наименование на страната, ние отговорихме, но за съжаление не получихме отговор от българска страна”, коментира той.

Регионът няма алтернатива, освен Европейския съюз, категоричен бе Буяр Османи.

“Ние не сме в периферията, ние сме в сърцето на Съюза. Регионът е обкръжен от страни членки. Няма как Съюзът да има дупка в сърцето”, каза още първият дипломат на западната ни съседка.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук