Това, с което ще бъдат запомнени управляващата коалиция и този кабинет, който си отива, е, че всъщност те не можаха да направят коалиция. Това заяви Валери Жаблянов в разговор с Владимир Таков в Коментарното студио по newsONE TV, като поясни, че този провал се дължи на липсата на политическа култура, на знание, на компетентност и ясно изразени идейни позиции. 

“Тези партии, които съставиха коалицията, са заобиколили всички въпроси, които не са могли да уредят и които взривиха коалицията първо отвътре, а след това беше взривена и от общия парламентарен процес”, каза доц. Жаблянов, като допълни, че различните партии са преследвали различни цели чрез тази коалиция. За пример той даде лидера на БСП Корнелия Нинова, вицепремиер в правителството “Петков”, за която влизането в коалицията е било спасяване на партийния ѝ пост след трите поражения на изборите през 2021 година. От партия с 80 мандата в 44-то НС, БСП пада на 25 мандата при третия избор и се е свила до четвърторазрядна политическа сила, а политическата линия на БСП в падналото правителство се е свело до политиката на самата Нинова и една група хора, която се движи с нея  в изпълнителната власт, характеризира ситуацията Валери Жаблянов. 

Правителството “Петков” няма социална подкрепа. То се радва на една малка, но политически активна група, която обаче е незначителна на избори, смята политикът.

“Оценката за участието на БСП в това управление е еднозначно: допълнителна загуба на идеологически профил на партията, превръща се в патерица на едно загубило популярността си управление и се свежда до няколко души, които са получили назначение на някакви постове в изпълнителната власт, като са елиминирали партийните структури и като резултат – стремглаво се е насочила към 5-10 процента на следващите избори”, категоричен е Жаблянов.

“Конфликтът в партията се задълбочава, защото Нинова влезе в дясно правителство с партии като “Да България” и “Продължаваме промяната”, които се заявиха като защитници на неолиберализма, и виждаме какво се получи. Не може да има правителство без посока, без програма и разпределени отговорности”, не спести критиките си политикът.

Още от коментарите на Валери Жаблянов по темите за разломните линии вътре в БСП, за конфликта БСП – Президент, както и за дефицитите в икономическата политика и казуса “Македония” гледайте в Коментарното студио по NewsONE TV с водещ Владимир Таков.