fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:45

Валентин Николов: Заради инфлацията и липсата на договори над 1000 строителни фирми могат да спрат дейност до края на годината

В същото време Васил Велев предупреди, че няма газ за бизнеса и се очаква 250 хил. служители да бъдат съкратени

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

До края на годината около 1200-1300 фирми могат да прекратят своята дейност. Това заяви изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов. Той коментира още, че не е вярно твърдението, че пътно-строителните фирми са свалили правителството на промяната. 

“Проблемът с тези фирми е само върхът на айсберга. Политическата криза и управлението на промяната се отразиха изключително негативно върху строителния отрасъл. Политическото ръководство на ПП използва строителния бранш в своите политически игри”, заяви той.

Николов посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен период, е със спад от 40%.

“Има сериозен спад в приходите на бюджета от строителния сектор и това не е епизодично, а системен проблем, който неминуемо ще се отрази върху икономиката на страната. Има сериозно намаляване на заетите в отрасъла, има фалити на фирми. Средномесечно от регистъра на строителните фирми ни отпадат по около стотина фирми, а това е много на фона на 6500 фирми, вписани в него”, каза той. 

Според него решението за преизчисляване на сумите, по които са сключени договорите за поръчки, при сериозна инфлация е правилно, но закъсняло.

“България е единствената страна, която няма методика за индексация на строителните договори”, отбеляза той.

Николов е категоричен, че Кирил Петков и Асен Василев не са се вслушвали в експертното мнение на хората в екипа си и добави, че след решение на Конституционния съд, служебният кабинет може да подпише документи за изплащане на парите на пътните фирми.

“Колегите няма да оставят държавата без пътно поддържане, без снегопочистване, тъй като това е свързано с живота на хората, с икономиката, с националната сигурност”, заяви изпълнителният директор в ефира на БНР.

Той подчерта, че в последните 20 години у нас се е създала национална строителна индустрия.

В същото време председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди в ефира на bTV, че няма газ за бизнеса и се очаква 250 хил. служители да бъдат съкратени. Той се възмути от това, че обещанието за намаляване на цената на газа четири пъти не се е изпълнило, а вместо това тя се е повишила 2 пъти.

Велев коментира още, че от афишираните 7 танкера с втечнен газ до края на годината у нас се очакват 3. Според него най-притеснителното е, че тези количества може и да не стигнат до България, което означава глад и студ през тази зима.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img