fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 00:05

Валентин Николов: Прекалено много политика е свързана с доставката на газ

Ако държавата не се намеси, „Булгаргаз“ е във фактически фалит, каза бившият директор на БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Прекалено много политика влиза с газа и това накара Европа да осъзнае каква глупост е направила. Сега трябва да търси решение на кризата, тъй като е изчерпала възможностите си за алтернативни доставки, каза Валентин Николов, бивш директор на БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“, коментирайки проблемите около газовата криза.

Увеличението на газа няма да спре с последното вдигане на цената с 60%, категоричен е той.

Когато има сигурна доставка на газ, тогава има и някаква предвидимост на цената. Ние се движим само с ден напред, не сме предвидими и тогава цената на газа достига и нива от 200 Евро и ще се покачава, допълни той.

„Ние разчитаме на договора с Азербайджан, но и там много глупости се изговориха. Там получаваме 1/3 от количеството газ на цената по договора, всичко друго е на пазарна цен“, уточни Николов.

Има два вида деверсификация – едната е като входни точки, ние ги имаме и можем да внасяме от всякъде. Вторият вид е диверсификация като източници, но се доказа, че нямаме достатъчно такива, каза той.

„Всъщност ние купуваме руски газ от гръцки фирми и такива, които са регистрирани в България. Дали са български, не мога да кажа, но те са посредници  между „Газпром експортп“ и „Булгаргаз“, допълни енергийният експерт.

Ние сами си направихме кризата. БЕХ би трябвало да печели много, а изведнъж общественият доставчик “Булгаргаз” само за 6 месеца е с 500 млн. загуба, стана ясно от думите на Николов.

„Аз я оставих миналата година на 100 млн. печалба. Ако държавата не се намеси „Булгаргаз“ е във фактически фалит. Не знам дали това е било нарочно, за да се приватизира, или е резултат от некомпетентност“, каза бившият директор на БЕХ.

Ние трбяваше да разделим геополитиката от чисто търговските отношения, както направиха другите държави. Схемата е известна и тя е превалутиране на плащанията към “Газпром”, което се прави от руска банка. Сметката е в холандски клон на „Газпромбанк“ и няма опасност да загубим парите си, както някои твърдят, стана ясно от думите му.

„Това с танкерите  е несериозно. Бяха празни предизборни обещания. До  28 юли трябваше да е ясно дали ще ги вземем тези танкери, или не. Вторият проблем е къде ще се разтоварят тези танкери. Европа е в същата позиция. Всички терминали са натоварени на 100%. Газ има, но няма от къде да влезе. Лошото е и че резреви нямаме. Предишното правителство използва евтиния газ от Чирен, а сега го пълним със скъп газ. Идва зима, а той и наполовина не  е пълен“, изрази тревогата си Николов.

Увеличението с 60% на газа няма да е последно. Не съм оптимист, каза още експертът.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img