fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 20:56

Валентин Михайлов: Делян Пеевски не е взимал кредити от ББР

Има индикации за хораq с които той е работил да са теглили заеми от ББР, допълни той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Делян Пеевски като физическо лице не е вземал кредити от Българската банка за развитие. Това каза Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на финансовата институция.

Михов допълни, че има индикации за хора, с които той е работил да са взимали кредити от ББР. Новите кредити продължават да са ограничени до 5 млн. лв.

“За кредити, които са преструктурирани, тоест компаниите са закъсали, ние оставихме възможност, ако смятаме, че това е в интерес на банката, да дадем допълнително финансиране. То е ограничено – за новите кредити е до 20%, те са 5 млн., значи до 1 млн. допълнително, а за по-големите кредити остава до 5 млн.”, каза още той.

Михов обясни, че са имали подобни случаи, в които като че ли би било правилно да дофинансират.

Загубата на ББР за 2020 г. е била над 200 млн. лв., за миналата година също е там някъде, общо 440 млн. лв. за двете години, изчисли в ефира на bTV председателят Михов.

Загубата на ББР за 2020 г. беше над 200 млн. лв., за миналата година също е там някъде, общо 440 млн. лв. за двете години, съобщи Валентин Михов.

“Една част от тази загуба е заради антикризисната програма за COVID-19, там се резервират потенциални загуби в бъдеще, което е нормално, те са около половината от тази сума. Другата половина са начислени провизии по кредити, където смятаме, че банката ще понесе загуби. Тоест, колкото и да е била печалбата за предишните години – 15 – 20 млн., за 10 г. печалбата е изядена от няколко лоши кредита”, обясни той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img