fbpx
More

  Валенсия обяви паелята за обект на нематериалното културно наследство

  Произходът на ястието датира от 330 г. пр. н. е.

  Властите във Валенсия обявиха паелята за обект на нематериалното културно наследство и въведоха редица мерки за защита и опазване на рецептата за едно от най-известните ястия в Испания, съобщава изданието El Periodico. Според плановете на регионалната управа това ще съхрани ястието, приготвянето на което датира от 330 г. пр. н. е., и ще осигури предаването му на бъдещите поколения.

  Според вицепрезидента на автономната общност Валенсия Моника Олтра паелята е “символ на идентичността” на региона и днес е не само ястие, но и “социален феномен”.

  На свой ред заместник-кметът на Валенсия Сандра Гомес отбеляза, че инициативата на властите е насочена към “разпространение в международен план на стойността на паелята във валенсианската гастрономия, наследство, което трябва да ценим и защитаваме”, информира агенция “Фокус”.

  “Паеля е един от най-характерните ни елементи, начин да разберем характера и културата на Валенсия”, увери Гомес.

  Органите на автономната общност също са предприели редица мерки за защита и опазване на рецептата на ястието. Регионалните власти се надяват, че по този начин ще запазят културния елемент и ще осигурят предаването на рецептата на бъдещите поколения.

  Произходът на ястието датира от 330 г. пр. н. е., когато Александър Велики донася ориза в Европа. Въпреки това, както е отбелязано в указа за предоставяне на статута, оризът във Валенсия започва да се засява в големи количества едва с пристигането на арабите, благодарение на въвеждането на подобрени методи на отглеждане и напоителни системи по крайбрежието на Източна Испания.

  Първото подробно описание на техниките за готвене на паеля в ръкопис с рецепти, датира от XVIII век. А в началото на миналия век ястието става популярно в големите градове по целия свят.

  Градове като Ню Йорк и Брюксел дори имат свои собствени вариации на паеля. Освен това през 1896 г. процесът на приготвяне на паеля за първи път е документиран от френския режисьор Юджийн Лейкс в неговия документален филм “Готвене на паеля”.

  В същото време, пише El Periоdico, ястието достига най-голяма популярност по време на туристическия бум от 60-те години на миналия век в Испания, когато чуждестранни туристи започват да резервират почивки на испанското крайбрежие.