28.11.2022 | понеделник | 03:48

Вадим нов вариант на европейския сертификат при бустерна доза

Публикувано:

Сподели поста:

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза от ваксина срещу Ковид-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) www.his.bg от 20 декември 2021 г.

Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Промяната се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат на ЕС за ваксинация.

Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите като – „2/2“.

Всички, които желаят да изтеглят своя европейски сертификат по новия образец, могат да отидат на интернет портала на НЗИС след 20 декември 2021 г. , уточняват от МЗ.

Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

До този момент в Европейската комисия нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския „зелен“ сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина.

България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като „2/1“ при еднодозовите.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...