fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:28:14
петък | 27.05.2022 | 09:28:14
15.8 C
София

Вадим нов вариант на европейския сертификат при бустерна доза

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза от ваксина срещу Ковид-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) www.his.bg от 20 декември 2021 г.

Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Промяната се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат на ЕС за ваксинация.

Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като “3/3” в сертификата, а при еднодозовите като – “2/2”.

Всички, които желаят да изтеглят своя европейски сертификат по новия образец, могат да отидат на интернет портала на НЗИС след 20 декември 2021 г. , уточняват от МЗ.

Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

До този момент в Европейската комисия нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския “зелен” сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина.

България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като “3/2” при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук