fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 06:40

В Стара Загора откриха златни накити и стъклени съдове на 1600 години

Разкопките се финансират от ВиК дружеството

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

При разкопките на античния некропол в Стара Загора са открити златни накити и стъклени съдове на 1600 години.

Античната гробница продължава да разказва за живота в процъфтяващия през 4-ти век град Августа Траяна. По думите на археолозите това е едно от най-добре запазените съоръжения, откривани досега поне в България.

Античната гробница е съхранила архитектурата си, независимо че е била жертва на набези от иманяри. В нея са открити 10 метра в диаметър купол, триметров коридор и шест погребални камери. Покрай нея вече са проучени 14 гроба от източния некропол на Августа Траяна.

“И тук в този некропол се вижда много ясно социалната диференциация в древното общество на Августа Траяна, защото има гробове, които са само с обикновена гробна яма. Другите имат накити. В една от цистовите гробници бяха погребани четири индивида, от които един е жена със златна огърлица, бронзова кутия за накити, стъклени съдове, съдове за благовонни течности”, каза директор на Регионален исторически музей Стара Загора Петър Калчев. 

Археолозите се надяват да намерят надпис, за да се разбере кой е влиятелният римлянин, погребан вътре. Находката ще бъде напълно запазена.

“След реставрация и консервация, община Стара Загора ще изработи проект, за да социализираме напълно археологията и тя да бъде достъпна за туристи, за хората които обичат историята, културата, изкуствата, за да могат да дойдат тук”, съобщи  заместник-кметът на Стара Загора Милена Желева. 

Разкопките се финансират от ВиК дружеството, защото откритието е направено при ремонтни работи по техен проект. Това ще забави изпълнението му, докато археолозите не приключат работа.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img