fbpx
25.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 14:27:19
събота | 28.05.2022 | 14:27:19
25.8 C
София

В София строят 17 нови детски градини

Други 18 се проектират

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

17 нови детски градини се строят в момента в София, а други 18 се проектират. Това стана ясно по време на инспекция на общината на разширението на ДГ № 88 “Детски рай” в квартал “Дружба”, предаде БНТ.

След разширението си градината ще разполага с 4 нови групи – 3 яслени и 1 градинска, които ще приемат деца от септември. Ръководството на градината обаче се сблъсква с проблема с осигуряването на кадри, които да се грижат за най-малките. За трите нови яслени групи са необходими 6 медицински сестри, а все още от ръководството на детското заведение не са успели да назначат нито един човек.

Миналата година около 10 000 деца останаха без място в яслите и детските градини в София. От общината отказаха да се ангажират с прогноза за тази година, но експерти в образованието очакват отново толкова деца да останат извън приема.

Най-голям е недостигът на места в яслените групи. При тях съществува и голям проблем с недостига на персонал, тъй като в момента само медицински сестри имат право да се грижат за най-малките деца.

От министерството на здравеопазването публикуваха за обществено обсъждане промени в наредбата, които да разрешат в яслените групи да работят още фелдшери и лекарски асистенти. От Столична община ще настояват да се даде право и на педагози да се грижат за децата в яслените групи.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук