В София подновяват безплатните прегледи за рак на гърдата

Тази година в изпълнението на програмата ще се включа 14 общински лечебни заведения

Столичният общински съвет (СОС) гласува да бъдат подновени скрининговите изследвания за рак на млечната жлеза (РМЖ) на работещите в общинските училища и детски градини. Предложението е на общинските съветници д-р Антон Койчев, Малина Едрева, д-р Веселин Милев, Милка Христова и зам.-кмета г-н Дончо Барбалов.

Скринингът на РМЖ включва клиничен преглед и ултразвукова диагностика на млечните жлези, а при наличие на медицински показания – и рентгенова мамография.

Тази година в изпълнението на програмата ще се включа 14 общински лечебни заведения: Първа САГБАЛ „Св. София”; Втора САГБАЛ „Шейново“, Университетската Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ , СБАЛОЗ „Проф. Марин Мушмов”, Четвърта МБАЛ, както и Диагностично-консултативните центрове с номера 8, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 24 и 25.

Предвижда се програмата да се провежда по график до края на ноември 2022 г. Средствата за скрининга са в размер на 200 000 лв. и ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Здравеопазване“ към Столична община.

Тази програма на Столична община стартира по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015 г. Скрининговата програма беше прекъсната през миналата 2021 г. заради пандемията от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

При изпълнението на програмата от 2015 г. до 2020 г. в столицата скрининговото изследване обхвана жените, работещи в общинските училища, детски градини и ясли, комплексите за детско хранене, културни институти, заведенията за социални услуги, Столичен инспекторат и общинските транспортни дружества.

От прегледаните близо 23 000 жени, при 179 е открита находка, съмнителна за злокачественост, а при 73 е установен карцином на гърдата. За тази програма до 2020 г. Столична община е изразходвала близо 1 млн. лв. Отделно от това за апаратура, с която да се извършват прегледи за рак на гърдата в общинските лечебни заведения, Столична община е отпуснала над 822 хил. лв.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here