28.11.2022 | понеделник | 02:54

В София има 1779 места за игра на децата

Публикувано:

Сподели поста:

Общинското предприятие „София план“ финализира стратегията „София играе“. Тя цели да зададе нова визия за местата за игра в Столичната община и начините за тяхното създаване, адаптация и поддръжка.

„Данните, събрани за подготовката на стратегията, показват, че на територията на Столична община към юни 2021 има 1779 места за игра, при население 1 308 412 души. Това е в пъти повече от Копенхаген или Виена,” казва директорът на предприятието Любо Георгиев.

По думите му този брой е както богатство за общината, но така изисква и значителна финансова отговорност.

„Сегашното състояние на голяма част от площадките не е задоволително, но и ресурсите за поддръжка и обновяване са недостатъчни. Местата за игра и грижата за тях следва да се преосмислят, така че да отговарят на нуждите на малки и големи, да позволяват качествено изпълнение и поддръжка, да имат териториално разпределение, отговарящо на демографията, и да активират включване и припознаване на тези места от жителите на Столична община”, обяснява той.

Стратегията е възложена от главния архитект Здравко Здравков по инициатива на Направление „Зелена система, екология и земеползване“. Тя е разработена от мултидисциплинарен екип, в диалог с районните администрации, образователни институции, външни експерти, сертифициращи и неправителствени организации.

Активна роля в създаването ѝ има сдружение „Безопасни детски площадки“. Документът е публикуван в сайта на „София план“ и предложен от екипа му за разглеждане от Столичния общински съвет.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...