fbpx
More

  В София има 1779 места за игра на децата

  Състоянието на голяма част от площадките е лошо

  Общинското предприятие “София план” финализира стратегията “София играе”. Тя цели да зададе нова визия за местата за игра в Столичната община и начините за тяхното създаване, адаптация и поддръжка.

  “Данните, събрани за подготовката на стратегията, показват, че на територията на Столична община към юни 2021 има 1779 места за игра, при население 1 308 412 души. Това е в пъти повече от Копенхаген или Виена,” казва директорът на предприятието Любо Георгиев.

  По думите му този брой е както богатство за общината, но така изисква и значителна финансова отговорност.

  “Сегашното състояние на голяма част от площадките не е задоволително, но и ресурсите за поддръжка и обновяване са недостатъчни. Местата за игра и грижата за тях следва да се преосмислят, така че да отговарят на нуждите на малки и големи, да позволяват качествено изпълнение и поддръжка, да имат териториално разпределение, отговарящо на демографията, и да активират включване и припознаване на тези места от жителите на Столична община”, обяснява той.

  Стратегията е възложена от главния архитект Здравко Здравков по инициатива на Направление “Зелена система, екология и земеползване”. Тя е разработена от мултидисциплинарен екип, в диалог с районните администрации, образователни институции, външни експерти, сертифициращи и неправителствени организации.

  Активна роля в създаването ѝ има сдружение “Безопасни детски площадки”. Документът е публикуван в сайта на “София план” и предложен от екипа му за разглеждане от Столичния общински съвет.