fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:37:25
сряда | 25.05.2022 | 00:37:25
18.2 C
София

В следващите десет години България ще инвестира 170 млн. лв. в технологии за изкуствения интелект 

Той е създаден в партньорство между СУ "Св. Климент Охридски" и два от водещите технологични университети в света

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

През следващите десет години българската държава ще инвестира 170 млн. лв. в първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е създаден в партньорство между Софийския университет “Св. Климент Охридски” и два от водещите технологични университети в света – швейцарските  Федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и  Политехнически университет в Лозана (EPFL). INSAIT беше официално открит днес в София.

Водещите технологични компании в света Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева. Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services – близо 7 милиона лева.

Визията на INSAIT получава пълна подкрепа от технологичния сектор в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround – един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich – водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. “Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 г.,  си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние както върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, така и върху ролята и авторитета на страната”, каза проф. Вечев на откриването на института в Националния дворец на културата.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, министрите Николай Денков и Даниел Лорер, федералният министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармлен, еврокомисарят Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, САЩ, Израел и България, представители на академичните среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на наградата Тюринг (“компютърния Нобел”) проф. Шафи Голдвасер от Масачузетския технологичен институт и Бъркли, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук