fbpx
More

  В Скопие: България работи срещу приятелството ни

  "България нарушава Договора за добросъседство", недоволства македонския вицепремиер Никола Димитров

  Македонският вицепремиер Никола Димитрова изстреля нов словен залп към България. Този път обвиненията от Скопие са за това, че София нарушава Договора за добросъседство, а с действията си и наложеното вето страната ни работи срещу българо-македонското приятелство.

  “В член 2 от Договора пише, че България ще ни помага с присъединяването към ЕС. Както и да тълкуваме думата “помага”, това не означава блокиране и вето. В известен смисъл страната нарушава Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, от гледна точка на помощта по европейския път, така и от гледна точка на ненавлизането в личните ни дела, тъй като македонският език и идентичност са наша работа. Не на трета държава”, обясни позицията си Никола Димитров.

  Пред местния клон на Euronews, Димитров обясни, че страната му е получила 10 положителни доклада за напредъка на РСМ, но това “явно не е достатъчно”. Вицепремиерът оцени отношенията с Белград като приятелски и сподели надежди, че двете страни ще имат възможността да споделят заедно европейската перспектива в бъдеще.

  През последните дни България е обект на критики заради неотстъпчивата си позиция, относно ветото за присъединяване на РСМ към Европейския съюз. Последното недоволство бе изразено от Държавния департамент на Щатите, като Вашингтон призова София и Скопие да намерят бързо решение на споровете си и заяви, че подобен казус подкопава доверието в общността и отваря врати на негативни чужди влияния на Балканите, визирайки Китай и Русия.