fbpx
More

  В Швеция и Финландия няма да има нужда от разполагане на допълнителни сили на САЩ

  Миналата седмица двете скандинавски държави подадоха писмени заявления за присъединяване към пакта

  Желанието на Швеция и Финландия да станат членове на НАТО няма да наложи разполагане на допълнителни сухопътни сили на тяхна територия, заяви вчера пред американски сенатори генерал от САЩ, номиниран за ръководния пост на Европейското командване, предаде Асошиейтед прес.

  Армейски генерал Кристофър Каволи обаче изтъкна, че военните учения и ротациите на американски военни вероятно ще се увеличат.

  Каволи, който понастоящем е командващ на армията на САЩ в Европа и Африка, каза, че засиленият военен фокус вероятно ще продължи да бъде съсредоточен върху Източна Европа, където държавите са по-загрижени от потенциална руска агресия и всякакво разширяване на войната в Украйна.

  „Центърът на тежестта на силите на НАТО се измести в източна посока“, каза Каволи пред сенатската комисия по въоръжените сили по време на изслушването си. „В зависимост от изхода на конфликта, вероятно ще се наложи да продължим това за известно време“, предупреди генералът.

  Той беше запитан за присъствието на войски в Европа, което нарасна от по-малко от 80 000 до около 102 000 след започването на руското нахлуване. Каволи каза, че увеличаването на броя на военните няма връзка с по-скорошното решение на Швеция и Финландия да влязат в НАТО.

  Миналата седмица двете скандинавски държави подадоха писмени заявления за присъединяване към пакта, което стана една от най-значимите геополитически последици от войната на Русия срещу Украйна.

  Каволи посочи, че САЩ вече имат силни военни връзки с двете държави кандидатки за НАТО, допълва БТА.