fbpx
21.4 C
София
12 август 2022 | петък | 23:04

В САЩ търсят тъмната материя в златна мина

Изследователите са убедени, че невидимата материя съставлява по-голямата част от масата на Вселената и без нея не бихме съществували

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

В бивша златна мина на повече от километър и половина под земята, в титаниев резервоар с втечнен газ, учени започнаха експеримент в търсене на неоткрита досега тъмна материя, съобщи Асошиейтед прес.

Изследователите са убедени, че невидимата материя съставлява по-голямата част от масата на Вселената и без нея не бихме съществували, но все още не знаят какво представлява тя. Надпреварата за разгадаването на тази мистерия отвежда научен екип дълбоко под земята в Лийд, Южна Дакота, САЩ.

Това е фундаментален въпрос за учените, каза Кевин Леско, физик в Национална лаборатория Лорън Бъркли. “Какво е това невероятно място, на което живея? Засега 95 на сто от него е загадка”.

Идеята е, че близо километър и половина скали, гигантски резервоар, втори резервоар и най-чистата проба титан в света ще блокират почти всички космически лъчи и частици, които са около нас постоянно. Но според учените частиците тъмна материя могат да преодолеят всички тези препятствия. Те се надяват, че поне една частица ще проникне през втечнения ксенон във вътрешния резервоар и ще се сблъска с ядрото на газа като при удара на топки в билярда, разкривайки съществуването си със светлинен лъч, засечен от специално устройство.

Учени обявиха, че петгодишният проект на стойност 60 милиона щатски долара е започнал преди два месеца след забавяне заради пандемията от новия коронавирус. Досега устройството не е открило нищо. Поне не тъмна материя.

Според тях това е нормално. Устройството успешно филтрира преобладаващата част от радиацията, която са очаквали да блокира. “При търсенето на този рядък вид взаимодействие първата задача е да се освободим от всички обичайни източници на радиация, които биха повлияли на експеримента”, каза Картър Хол, физик от университета на Мериленд.

Ако изчисленията и теориите им са верни, учените очакват да видят само няколко свидетелства за съществуването на тъмна материя годишно. Екипът от 250 изследователи очаква, че ще получи 20 пъти повече данни в следващите няколко години.

Към времето на приключване на експеримента вероятността да е открита тъмна материя е “вероятно под 50 на сто, но повече от 10 на сто”, каза физикът Хю Липинкот, говорител на експеримента.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img