fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:28

Поставят автоматични дефибрилатори в пет метростанции в София

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове, ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток, а един дефибрилатор ще бъде предоставен за нуждите на столичната дирекция “Аварийна помощ и превенция”. Това обявиха председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и заместникът му проф. Иво Петров. Те представиха идеята за закупуването на апаратите, а окончателното решение ще вземе градският парламент на предстоящото си заседание в четвъртък.

Апаратите ще могат да се използват при внезапен сърдечен арест и да помагат за спасяването на човешки животи.

“Надявам се, най-късно през февруари да е приключило оборудването на станциите, както и обучението на служители на метрото как да работят с дефибрилаторите”, обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

Той допълни, че 240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите е по-труден. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, „Сердика“, в район Люлин, МС “Витоша”, НДК. 

“Стойността на шестте дефибрилатора, заедно със шкафовете за тях е 40 хил.лв. с ДДС”, посочи Георгиев.

Зам.-председателят на съвета проф. Иво Петров посочи, че това е отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България.

“Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт. Това е една ужасяваща картина, а по данни на “Метрополитен” между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация“, каза проф. Петров.

Според световноизвестния специалист подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалисти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно.

Самият дефибрилатор пък дава гласови инструкции как да се действа стъпка по стъпка и това позволява използването му от случаен човек, който не е специалист. По този начин вероятността от грешка е нула.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img