26.11.2022 | събота | 21:15

Поставят автоматични дефибрилатори в пет метростанции в София

Публикувано:

Сподели поста:

Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове, ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток, а един дефибрилатор ще бъде предоставен за нуждите на столичната дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Това обявиха председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и заместникът му проф. Иво Петров. Те представиха идеята за закупуването на апаратите, а окончателното решение ще вземе градският парламент на предстоящото си заседание в четвъртък.

Апаратите ще могат да се използват при внезапен сърдечен арест и да помагат за спасяването на човешки животи.

„Надявам се, най-късно през февруари да е приключило оборудването на станциите, както и обучението на служители на метрото как да работят с дефибрилаторите“, обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

Той допълни, че 240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите е по-труден. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, „Сердика“, в район Люлин, МС „Витоша“, НДК. 

„Стойността на шестте дефибрилатора, заедно със шкафовете за тях е 40 хил.лв. с ДДС“, посочи Георгиев.

Зам.-председателят на съвета проф. Иво Петров посочи, че това е отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България.

„Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт. Това е една ужасяваща картина, а по данни на „Метрополитен“ между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация“, каза проф. Петров.

Според световноизвестния специалист подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалисти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно.

Самият дефибрилатор пък дава гласови инструкции как да се действа стъпка по стъпка и това позволява използването му от случаен човек, който не е специалист. По този начин вероятността от грешка е нула.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...