fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:50

Добрич затяга контрола върху домашните кучета

Причината е, че собствениците изоставят нежеланото потомство

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Контролът върху домашните кучета в Община Добрич ще бъде засилен. Изгражда се информационна система с база данни на собствениците на животните и лекуващите ги ветеринарни лекари. Това предвижда новата общинска програма за профилактика и намаляване на популацията на уличните кучета.

От Общината коментират, че са много кучетата, които се отглеждат временно през летния сезон, като пазачи на вили и земеделски градини. Стопаните им осигуряват храна, но не вземат мерки за ограничаване на тяхното размножаване и в края на сезона повечето от тези кучета се озовават на улицата. Собствениците изоставят и нежеланото потомство.

Местната власт ще засили контрола и върху нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и образуването на сметища, които привличат безстопанствените животни. Оставените отворени контейнери за боклук, както и порутените и изоставени постройки в селата също събират четириногите.

В Добричката община уличните кучета са намалели от 1575 през 2009 година до 800 през 2020 година.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img