fbpx
More

  В Лом откриха барелеф на възрожденеца и основоположник на българската етнография Димитър Маринов

  Димитър Маринов е първият председател на Ломския районен съд

  На официална церемония в Ломския районен съд беше открит барелеф на големия възрожденец и основоположник на българската етнография Димитър Маринов. Негов автор е скулпторът Красимир-Ломски, пише във “Фейсбук” журналистът Полина Тодорова.  

  Тя разказва, че Маринов има забележителни изследвания в областта на българския фолклор и етнография. Той е известен и с будната си гражданска позиция. Маринов е първият председател на Ломския окръжен съд след Освобождението.

  Снимка: Полина Тодорова

  Той помага и на двама от четниците в Ботевата чета да се прехвърлят на румънския бряг. За съжаление начинанието не успява, те са задържани и разказват за помощта му. Последва потресаващо описание на разпитите и затворите, където е държан Маринов. След многократните разпити, мъчения и изтезания в Лом, Видин и Русе Маринов е осъден на 3 години затвор за делото си.

  По време на церемонията председателят на Районния съд в Лом Албена Миронова определи Димитър Маринов като един от символите на Възрожденската интелигенция, а авторът на барелефа скулпторът Красимир-Ломски посочи, че с подобни инициативи продължаваме паметта на такива видни българи.