4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:22:10
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:22:10

В Лом откриха барелеф на възрожденеца и основоположник на българската етнография Димитър Маринов

Димитър Маринов е първият председател на Ломския районен съд

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На официална церемония в Ломския районен съд беше открит барелеф на големия възрожденец и основоположник на българската етнография Димитър Маринов. Негов автор е скулпторът Красимир-Ломски, пише във “Фейсбук” журналистът Полина Тодорова.  

Тя разказва, че Маринов има забележителни изследвания в областта на българския фолклор и етнография. Той е известен и с будната си гражданска позиция. Маринов е първият председател на Ломския окръжен съд след Освобождението.

Снимка: Полина Тодорова

Той помага и на двама от четниците в Ботевата чета да се прехвърлят на румънския бряг. За съжаление начинанието не успява, те са задържани и разказват за помощта му. Последва потресаващо описание на разпитите и затворите, където е държан Маринов. След многократните разпити, мъчения и изтезания в Лом, Видин и Русе Маринов е осъден на 3 години затвор за делото си.

По време на церемонията председателят на Районния съд в Лом Албена Миронова определи Димитър Маринов като един от символите на Възрожденската интелигенция, а авторът на барелефа скулпторът Красимир-Ломски посочи, че с подобни инициативи продължаваме паметта на такива видни българи.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук