fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:09

Националният събор на народното творчество превзема Копривщица

Тържественото откриване ще се състои на Централната сцена на 6 август от 10:00 часа

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От 5 до 7 август в Копривщица ще се проведе дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество. Тържественото откриване ще се състои на Централната сцена на 6 август от 10:00 часа, съобщават от Министерството на културата.

В първия ден от събитието гостите ще могат да присъстват на демонстрация на ръчно изработени дантели по методите на совалкова дантела, копривщенско кене и фриволитè. То ще се проведе на музейни обекти: “Лютова къща”, “Тодор Каблешков”, “Любен  Каравелов”, Старата тепавица. По- късно същия ден духовият оркестър към средно училище “Любен Каравелов” – Копривщица до Площад “20 април” ще забавлява жителите на града.

На 6 август съборът ще предложи изява на български фолклорни групи, извън конкурсната програма на сцена “Старото училище”. В Народното читалище “Хаджи Ненчо Д. Палавеев” ще се състои премиерата на документалния филм на Богдан Дарев “Кавал парк”. След това събитието ще предложи на своите посетители изпълнения на чуждестранни състави от Кралство Белгия, Нидерландия и САЩ. В по-късните часове ще се организиран нестинарски ритуални танци “Огнена мистика” на площад “20 април”.

Последният ден от програмата включва заключителен концерт и кръгла маса на тема: “ХIІ Национален събор на народното творчество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики”.

От декември 2016 година Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img