Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна днес в Киев на ново посещение, посветено на амбициите на Украйна да стане част от Европейския съюз и на възстановяването на страната. Това съобщи Франс прес.

“Върнах се в Киев, за да се срещна с президента Зеленски и премиера Шмигал. Ще анализираме съвместната работа, необходима за възстановяването, както и напредъка, постигнат от Украйна по пътя към Европа”, заяви Фон дер Лайен пред придружаващите я по време на посещението журналисти.

“Това ще осигури данни за нашата оценка, която скоро ще представим”, добави тя.

Това е втората визита на Фон дер Лайен в Украйна от началото на руската инвазия през февруари. При предишното си посещение през април тя увери, че Украйна има европейско бъдеще. Очаква се идната седмица ръководителите на ЕС да се произнесат по въпроса за европейските амбиции на Украйна, преди въпросът да бъде разгледан на среща на върха на 23-24 юни, предаде БТА.

Украйна настоява до края на юни европейците да поемат конкретен “юридически ангажимент”, за да получи официален статут на кандидат за членство в общността, но страните от ЕС са силно разделени по въпроса. Много от тях, главно в Източна Европа, се обявяват за присъединяване на Украйна, а други като Нидерландия, Дания, Германия и Франция, която в момента е председател на Евросъюза, имат големи резерви.

Дори Украйна получи статут на кандидат, ще започнат преговори и потенциални реформи, а този процес може да трае години, даже десетилетия, преди страната да стъпи на прага на членството. Редица държави от ЕС попариха надеждите на Киев за “ускорена” процедура, информира АФП.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here