fbpx
More

  Представят филма на Стефан Командарев „Живот от Живота“

  Документалният филм „Живот от Живота“ на Стефан Командарев ще бъде представен в Европейски ден на органното донорство и трансплантацията – 09.102021 г. Това съобщават от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

  Филмът ще бъде излъчен в Културен център-G8.

  “Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България”, каза Командарев за лентата си.

  Според действащото законодателство в България всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ. След края на жизнения ни път най-близките ни роднини трябва да дадат съгласие за донорство. За съжаление, в много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е направил отказ приживе. Затова е важно за донорството да се говори, особено в тесен семеен кръг.


  1010 души в България чакат за трансплантация на органи. Много от нуждаещите се умират, без да дочакат това да се случи.

  Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на близо 100 души чрез донорство на тъкани и органи.