fbpx
18.8 C
София
13 август 2022 | събота | 19:20

В ЕС стартира концепцията за равни родителски права и кариерен баланс

Бащите, които работят, могат да получат поне 10 работни дни родителски отпуск около времето на раждане на детето

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От днес в ЕС се прилагат задължително правилата на Общността за подобряване на баланса между родителски задължения и кариера. Те определят минимални стандарти за бащинство, родителски и професионален отпуск и целят да се повиши участието на жените на трудовия пазар.

Според новите правила всеки родител има право на поне 4 месеца отпуск, от които два платен. Родителите биха могли да искат това да бъде под гъвкава форма – на пълно, непълно време или на части.

Бащите, които работят, могат да получат поне 10 работни дни родителски отпуск около времето на раждане на детето.

Този отпуск трябва да бъде компенсиран.

Всички работещи, които се грижат или подкрепят роднини или хора от същото домакинство, имат право на поне 5 работни дни годишен отпуск. Всички работещи родители на деца до 8 години имат право на намалено работно време, както и на гъвкавост на работните часове.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img