fbpx
More

  В Добричка област се очаква добра реколта от слънчоглед при среден добив около 300 килограма

  Прогнозата направи селекционерът в Добруджанския земеделски институт доцент д-р Галин Георгиев

  В Добричка област, която е сред най-големите производители на слънчоглед в страната, се очаква добра реколта от маслодайната култура при среден добив около 300 килограма от декар. Прогнозата направи селекционерът в Добруджанския земеделски институт доцент д-р Галин Георгиев.

  По думите му посевите са в началото на вегетацията, развиват се много добре, засега има влага, но трябва да паднат и летни дъждове. Заедно с новите хибриди слънчоглед – внос от чужбина, навлязоха и нови раси мана, коментира ученият. Селекционерът добави, че поради нападението от гъбата, която се развива при по-ниски температури и влага, някои полета в региона са били разорани и засети отново със слънчоглед.

  През тази стопанска година в Добричка област слънчогледовата реколта се очаква от поне 845 150 декара, според обобщените данни от областната дирекция “Земеделие” за пролетната сеитба като специалистите уточняват, че в повечето райони кампанията е приключила. Земеделските производители ожънаха през миналата година близо 870 хил. декара със слънчоглед.

  Така не се сбъдват прогнозите, че заради поскъпналото олио и събитията в Украйна тази пролет в Добруджа ще бъдат засети повече площи с маслодайната култура. Според доцент д-р Галин Георгиев обяснението е, че ще има голямо търсене в световен мащаб и на царевица, пшеница и други селскостопански култури, чиито цени нарастват. Ученият смята, че добруджанските зърнопроизводители постъпват разумно като запазват обичайните площи с пролетните култури, за да не бъде нарушен сеитбооборотът, допълва БТА.