fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:32

В Добрич ще се проведе фестивалът “Фолклор без граници”

Тази година ще участват седем състава от Грузия, Египет, Мексико, Република Северна Македония, Турция и България

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Ще се проведе двадесетото издание на международния младежки фестивал “Фолклор без граници” от 24 до 26 юли, съобщиха от Община Добрич. Организатори на събитието са местното управление, Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.

Тази година ще участват седем състава от Грузия, Египет, Мексико, Република Северна Македония, Турция и България. Във всяка от фестивалните вечери, от 18.30 ч. ще се провежда по традиция дефиле на участниците по централната пешеходна зона на Добрич, след което в 19.00 ч. на естрадата на площад “Свобода” започват концертите.

На 24 юли жителите и гостите на Добрич ще могат да се насладят на изпълнения на Аджарския държавен академичен ансамбъл за песни и танци “Арсиани” – Грузия, който датира от 1921 г., както и на Група за народни танци “Нилюфер” от Турция, която наброява над 350 танцьори и представя народната култура на страната в чужбина.

На 25 юли на сцената ще се качат Представителна фолклорна танцова студия “Добруджа”, Фолклорна трупа “Елхорриа” от Египет и Ансамбъл “Панче Пешев” от Република Северна Македония. Студия “Добруджа”, която е представител на домакините от Добрич, съществува от 1989 година. Действа и като школа за кадри за Професионален ансамбъл “Добруджа”.

В репертоара влизат над 25 постановки, като преобладават тези от добруджанския край. Имат над 1000 концерта и гастроли по света. Фолклорна трупа “Елхорриа” е един от най-известните състави, които представят Египет в чужбина. Включва 55 танцьори и музиканти, повечето от които са студенти и възпитаници на различни университети. Македонският ансамбъл датира от 1926 г. и е сред най-известните в съседката ни.

Двадесетият фестивал “Фолклор без граници” ще бъде закрит на 26 юли от Танцова група “Абжари” – Грузия и Фолклорна група “Алианца” – Мексико. Грузинският състав е концертирал в почти всички републики на бившия Съветски съюз и е участвал в редица международни форуми в Италия, Турция, Унгария, Румъния, Испания, Германия и др.1

Съставът е награден с почетен диплом на Киевския пролетен фестивал. Фолклорната група “Алианца” участва всяко лято в различни международни фестивали. Включва млади артисти, които реализират проекти, свързани с традициите и обичаите на местното население до XIX век.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img