fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:21

В България ще се предислоцират военните сили на Италия

Те са част от сформиращата се италианска бойна група на територията на нашата страна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

В България ще се предислоцират военнослужещи и военна техника от състава на въоръжените сили на Италия. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Те са част от сформиращата се италианска бойна група на територията на нашата страна, съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май 2022 г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки. Шест автомобилни колони с личен състав, военна техника и материални ресурси ще се придвижват по пътищата от Гърция към учебен полигон “Ново село”. Те ще бъдат ескортирани от екипи на служба “Военна полиция”.

Предвижда се до средата на август до 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италия с 50 единици военна техника да се предислоцират в България. В състава на бойната група ще бъдат включени също една рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата, както и до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Албания. Към състава на бойната група, сформирана в нашата страна, се очаква да се присъединят формирования от въоръжените сили и на други страни-членки на Алианса.

Многонационалното формирование ще допълни националните способности за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната ни. Изграждането на боеспособна бойна група на българска територия е израз на решимостта на страната ни и на съюзниците да споделим отговорността за гарантиране на сигурността на страните-членки, като допринесем за усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img