fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:06:54
петък | 20.05.2022 | 00:06:54
11.3 C
София

В България пристигнаха експерти от Украйна, които в момента са във военноремонтните ни заводи “Терем”

Делегацията е от официални представители на украинското правителство, както и представители на тяхната отбранителна индустрия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В България е екип експерти от Украйна, които в момента са в заводите – искат да видят какво е състоянието, какво може да се прави. Това каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов пред журналисти на въпрос за военнотехническата помощ за Украйна, приета с решение на парламента.

Делегацията е от официални представители на украинското правителство, както и представители на тяхната отбранителна индустрия, каза Божилов. Вчера той и заместник-министър Станимир Георгиев са провели разговори с тях в Министерството на отбраната (МО).

Решението на Народното събрание за нас е ясно, оказва се военнотехническа помощ чрез ремонт на военна техника, за което МО има готовност. Нашите военноремонтни заводи „Терем“ са в състояние да ремонтират голям спектър от военна техника, посочи Йордан Божилов. Той добави, че военноремонтните ни заводи навремето бяха най-голямата военноремонтна база за техника по съветски образци, която трябваше да обслужва не само България, но и целия Варшавски договор. Божилов обясни, че тези заводи са специализирани за ремонт на военна техника – от оръжие с малък до оръжие с голям калибър, военна бронирана техника – танкове, бронетранспортьори. 

Капацитет има, основният въпрос е какво точно ще пожелаят украинските власти да бъде ремонтирано и каква степен на ремонт, каза Йордан Божилов.

Заместник-министър Божилов каза още, че каските и бронежилетките за Украйна вече са изпратени. Каските и жилетките са изпратени – вчера заминаха по направление, откъдето ще бъдат транспортирани директно към Украйна, обясни Божилов.

Заместник-министърът участва в заседанието на парламентарната комисия по външна политика, на което се представя информация от министерствата на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи, и на службите за сигурност за актуалната обстановка в Украйна. В дневния ред е също представяне на новия ни посланик в САЩ Георги Панайотов, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук