fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 06:07

В БАБХ продължават да валят заплахи заради одита на “Капитан Андреево”

Според заместник министъра на земеделието Иван Христанов заплахите са подадени от двама народни представители и трима висши чиновници

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов и заместник министърът на земеделието Иван Христанов представиха резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево”.

“Трима инспектори не дойдоха на работа през последните 4 дни преди одита, като си пуснаха болнични. Имаме сигнали, че те са били заплашвани да не дойдат на работа”, заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Заплахите са подадени от двама народни представители и трима висши чиновници, като са били предложени подкупи да се откажат, уточни той.

Според Христанов пунктът на ГКПП “Капитан Андреево” е отдаден под наем при съмнително проведен търг в края на миналата година, като договорът е влязъл в сила на 1 февруари.

Очаква се следващата седмица да бъдат обобщени данните от от проверката на договора и дейността на пункта, извършена от три контролни органа.

“Последните 10 години управлението на тези помещения е свързано с едно лице, свързвано последните 20 години с подземния свят на България”, посочи Христанов.

От своя страна директорът на БАБХ Христо Даскалов информира, че от 9 години Отделът по вътрешен одит към Агенцията не е проверявал граничния пункт. “В този отдел работят над 100 души. Една част от служителите чакат властта да си отиде и да се върнат нещата”, отчете той.

Ахилесовата пета е фитосанитарният контрол, посочиха участниците в брифинга. „Най-доходоносните дейности са били внимателно изолирани и впоследствие приватизирани“, уточни Христанов.

“ГДБОП бяха сезирани още в края на тази седмица на база на предварителните данни от одита. В понеделник ще им се изпрати сигнал с по-пълни данни, който ще бъде адресиран и до главния прокурор Иван Гешев, както и до Прокуратурата в Хасково”, каза още той.

“Той ще е допълнен и с това, че нашите контролни органи не са извършвали проверки в последните 9 години и за да се проверят за нарочно поведение и за свързаност с предходното управление и фирмата, с която има договор”, посочи проф. Даскалов. 

Финалният отчет за проведения одит се очаква към края на годината.

Иван Христанов предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. – 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни, след като започва дейност.

Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 процента, а след това са 0,63 процента. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхъвря 806 тона храни. Това е увеличение със 727 процента на количеството отхвърлена заради пестициди храна.

“От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши”, съобщи зам.-министърът. Друг интересен резултат от проверката, по думите на Христанов е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока, не е върната от границата и не е предложена за унищожаване.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img