Увеличението на пенсиите от 1 юли може да стане жертва на политическата криза. Голяма е опасността да се наложи отлагане на промените, защо актуализацията на пенсионния бюджет закъснява. Законът трябваше да е готов до 24 юни, за да може НОИ да направи изчисленията и да подготви изплащането на пенсиите.

“Оптимист съм за увеличаването на пенсиите като краен резултат, но не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли”, коментира днес социалният министър от падналия кабинет Георги Гьоков”, цитиран от БТА. “Ако утре нямаме приет бюджет на Държавното обществено осигуряване, и публикуван – в понеделник, най-късно – във вторник, в Държавен вестник, експертите от Националния осигурителен институт нямат физическото и техническото време да направят преизчисляване на пенсиите и да разпределят по пощенски клонове и по банки средствата, за да могат пенсионерите да си получат в нормалния срок увеличените пенсии”, посочи министърът. 

Политическото говорене за отговорност към хората, към пенсионерите, няма нищо общо с действията в парламента, каза още Гьоков по повод поредния ден с провален от новата коалиция кворум.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here