fbpx
More

  Увеличават с 30% стипендиите на студентите и докторантите

  Близо 1,6 млн. лева ще бъдат разпределени за държавните висши училища

  Увеличават с 30% стипендиите за студентите и докторантите. Това съобщи министърът на финансите Валери Белчев.

  В бюджета за следващата година ще бъдат заложени допълнителни средства в размер на 1,6 млн. лева целево за държавните висши учебни заведения.

  Средствата ще позволят повишаване с 30% на всички стипендии, получавани от студенти и докторанти.

  “Разходите за младите хора са инвестиция в бъдещето. България трябва да трансформира своя национален икономически модел и да промени отношенията между управляващите и хората, за да създаде по-добро и справедливо общество”, заяви министър Белчев.

  Според него основното предизвикателство през следващите няколко години е да предложат политики, привличащи чуждестранните инвестиции в нови производства и разкриващи нови пазари на националната продукция.

  “За всичко това са ни необходими подготвени специалисти. Чрез увеличението на стипендиите за студентите и докторантите искаме да дадем ясен знак на най-успешните млади специалисти, че не само знаем, че ги има, но и мислим за тях”, увери Белчев.

  Той допълни, че ролята на държавата е да инвестира в младите хора, да създава конкурентна среда и да адресира необходимостта от интелигентни индустриални политики за справяне с проблемите, които пазарите и корпоративният бизнес няма да разрешат сами. Като например изменението на климата или изравняването на условията за конкуренция между държавите чрез разрушаване на регулаторните и други бариери.

  “Студентството е прекрасен момент от живота, който би трябвало да бъде изпълнен с вдъхновение и надежди, а не с грижи. Точно в тази посока насочваме усилията си и смятам, че с това допълнително целево финансиране поставяме добро начало, осъзнавайки, че то е недостатъчно, защото сме изгубили много ценно време, което бързо трябва да наваксаме, ако искаме младите хора да останат и да се развиват в България”, заяви още министър Белчев.