28.11.2022 | понеделник | 03:55

Увеличават с 30% стипендиите на студентите и докторантите

Публикувано:

Сподели поста:

Увеличават с 30% стипендиите за студентите и докторантите. Това съобщи министърът на финансите Валери Белчев.

В бюджета за следващата година ще бъдат заложени допълнителни средства в размер на 1,6 млн. лева целево за държавните висши учебни заведения.

Средствата ще позволят повишаване с 30% на всички стипендии, получавани от студенти и докторанти.

„Разходите за младите хора са инвестиция в бъдещето. България трябва да трансформира своя национален икономически модел и да промени отношенията между управляващите и хората, за да създаде по-добро и справедливо общество“, заяви министър Белчев.

Според него основното предизвикателство през следващите няколко години е да предложат политики, привличащи чуждестранните инвестиции в нови производства и разкриващи нови пазари на националната продукция.

„За всичко това са ни необходими подготвени специалисти. Чрез увеличението на стипендиите за студентите и докторантите искаме да дадем ясен знак на най-успешните млади специалисти, че не само знаем, че ги има, но и мислим за тях“, увери Белчев.

Той допълни, че ролята на държавата е да инвестира в младите хора, да създава конкурентна среда и да адресира необходимостта от интелигентни индустриални политики за справяне с проблемите, които пазарите и корпоративният бизнес няма да разрешат сами. Като например изменението на климата или изравняването на условията за конкуренция между държавите чрез разрушаване на регулаторните и други бариери.

„Студентството е прекрасен момент от живота, който би трябвало да бъде изпълнен с вдъхновение и надежди, а не с грижи. Точно в тази посока насочваме усилията си и смятам, че с това допълнително целево финансиране поставяме добро начало, осъзнавайки, че то е недостатъчно, защото сме изгубили много ценно време, което бързо трябва да наваксаме, ако искаме младите хора да останат и да се развиват в България“, заяви още министър Белчев.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...