fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 18:03

Урсула Фон дер Лайен предупреди за ескалация на енергийната криза

Причината е обтегнатите отношения на Европейския съюз с Русия

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди за ескалация на енергийната криза. Причината е обтегнатите отношения на Европейския съюз с Русия заради войната в Украйна.

Тя заяви, че всички ние трябва да сме подготвени за влошаване на ситуацията, тъй като Русия вече е съкратила напълно или частично доставките на газ за 12 страни членки на ЕС.

Без доставки са някои европейски страни, включително Полша и България. От събота са спрени и за Латвия заради отказа им да плащат в рубли.

Изискването за плащане в рубли за синьото гориво се свързва с опитите на Кремъл да смекчи влиянието на западните санкции върху Русия заради инвазията в Украйна.

Тя ограничи и доставките за Германия, водещата икономическа сила в ЕС, заради дейности по поддръжката на газопровода “Северен поток-1”, което се разглежда като отговор на западните санкции.

Все по-големите опасения за енергията накараха ЕС да приеме миналата седмица извънреден план за газа през зимата. Според Фон дер Лайен тези мерки целят “да ни помогнат да осигурим необходимите количества през зимата”.

Тя подчерта че само за една седмица ЕС се е споразумял да предприеме решителна и безпрецедентна стъпка, за да се противопостави на заплахите на Путин да спре напълно газовите доставки.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here