fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:22:02
петък | 20.05.2022 | 06:22:02
5.7 C
София

Урсула фон дер Лайен: Москва използва газа като инструмент за изнудване

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Заявлението на руската енергийна компания “Газпром”, че едностранно спира доставките на газ за клиенти в Европа е пореден опит на Русия да използва газа като средство за изнудване. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК.

Фон дер Лайен определи този ход като “неоправдан и неприемлив”. Според нея той “отново показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ”. “Ние сме готови за този сценарий. Поддържаме тясна връзка с всички държави членки” на Европейския съюз, заяви тя.

“Работим за осигуряване на алтернативни доставки и възможно най-добрите равнища на запаси в ЕС”, каза Фон дер Лайен.

По думите ѝ страните от ЕС са задействали планове за непредвидени ситуации за подобен сценарий и ЕК работи в координация и солидарност с тях. Тя заяви, че в момента се провежда среща на газовата координационна група и ЕС подготвя съгласуван отговор, предаде БТА.

“Ние също така ще продължим да работим с нашите международни партньори, за да осигурим алтернативни потоци. А аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери за гарантиране на сигурността на енергийните доставки в Европа”, каза Фон дер Лайен.

“Европейците могат да имат доверие, че ние оставаме единни и в пълна солидарност с държавите членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на пълната ни подкрепа”, заяви тя.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук