fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 06:50

Уран приближава Земята

На 5 ноември разстоянието между двете планети ще бъде "само" 2,8 милиарда км.

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Разстоянието между Земята и Уран, част от т.нар. опозиция на Слънцето, ще бъде минимално тази година на 5 ноември, което създава най-добрите условия за наблюдение на планетата.

“В петък, 5 ноември, в 3:00 ч. Уран ще бъде в опозиция на Слънцето. Това е най-подходящото време за наблюдение на седмата планета през телескоп. Разстоянието между Земята и Уран на този ден ще бъде най-малкото през 2021 г. – 2,8 милиарда км, а видимият диаметър на планетата е най-големият за годината (3,7 дъгови секунди)”, съобщиха от Московския планетариум.

С всяка изминала година Уран се позиционира по-високо на небето в северните ширини. Най-доброто време за наблюдение е от есента до края на зимата, твърдят астрономите.

Планетарна опозиция е разположение на небесните тела, при което центровете им са в една линия, а Земята е разположена между Слънцето и “противоположната” планета, пише БНР.

“Моментите на опозиция са най-подходящи за наблюдение на астероиди и външни планети (от Марс до Нептун), тъй като по това време планетата е на минималното си разстояние от Земята и дискът ѝ е напълно осветен от Слънцето“, обясниха учените.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img